Renovated Haight-Ashbury Flat

View all 10 Photos

This 19th-century flat in San Francisco’s Haight-Ashbury has been renovated multiple times, most recently by Mork Ulnes Architects. In updating the two-story home, the architects opted to keep both the Victorian and the 1960s details, such as the decorative door frames and exposed brick, while bringing the overall design to the present day with more contemporary elements and flow. The butcher-block staircase and bridge is one of their standout additions. Made of floorboards from the attic, the structure catches the eye with its recycled materials and its handmade wooden swing while fluidly connecting the lower entertaining and upper bedroom levels. From the roof dormers to the striking exterior, the flat is done up in palette of gray, white, blue, and brown. The neutral tones, coastal blues, and natural wood give the interior a sense of calm. The modernized windows brighten the rooms, energizing the space and opening it up to gorgeous California views. Photography by Bruce Damonte.

Holly

Holly

Holly is a poet from Kentucky. She grew up first in a Sears house, then on a farm. She studied English and Gender Studies at Mount Holyoke College and moved to Manhattan for love. As an occasional jewelry-maker and museum patron, Holly favors wearable and functional design but is eager to see work that challenges her aesthetics. Read more and connect by visiting her blog, Twitter, and LinkedIn.

Take me there

  • The Krane

    An immersive retreat in one of Copenhagen’s harbors. More than just a contemporary space, The…

  • Guntu Hotel

    A tranquil destination in the Seto Inland Sea. This floating hotel Japan added to its…

  • Villa Slow

    A special hotel designed to be a home away from home. Nestled into a bucolic…

  • Alila Yangshuo Hotel

    An old sugar mill becomes a modern hotel. Built in the 1960s in the striking…

More for you

  • The Prefab Casa Montaña

    A design that allows the assembly of a new home in a few hours. Signaling…

  • Milos House

    A 19th century stone house restored into a summer retreat. Built in 1813, this stone…

  • A Minimalist Barn Extension

    A contemporary accent in a traditional context. Located in Gurmels, in the canton of Fribourg…

  • Gjøvik House By Norm Architects

    A minimal cluster house in a beautiful landscape. When it doesn’t design creative lamps, minimalist…

  • The Greywall House

    A creatively designed minimalist home. Aptly named Graywall House, this modern dwelling occupies a recessed…

  • House Renovation In Ovar

    An old house transformed into a bright, modern home. Portugal has recently seen a wave…

  • A White Modern Farmhouse

    Monolithic and contemporary, but perfectly integrated into a picturesque setting. Located in meadow on a…

  • A Renovated Apartment In Vigo, Spain

    Contemporary design alongside architectural elements from the ‘60s. Tasked with renovating an old apartment in…

Close Cart