Stall – Haus Lumbrein by Morger + Dettli Architekten

View all 6 Photos

A humble cottage of a home in front of the majestic backdrop of Switzerland’s snowcapped mountains, Haus Lumbrein offers warmth and simplicity to its inhabitants. Despite its log-cabin façade (which actually doubles as a sun shade) the home provides a sophisticated transition from the natural environment into the constructed. In dealing with varying elevations within the house, Morger + Dettli Architekten takes advantage of the site hidden in the crook of a hillside. Entry from the ground floor leads to a wooden wall guarding a set of stairs that ascends to a spacious upper floor. The gabled roof is upheld by a wood-burning stove, the steely complexion matching the black accents of the dining table chairs, curtain rods, and finally ladder that leads to an egress onto the top of the hill. The movement from one floor to the next mirrors the experience of climbing a mountain, and perhaps, also serves as an instigator for such an adventure in the Swiss hinterlands.

    string(8) "Kimberly"

Kimberly

Kimberly is a graduate from MIT's Department of Architecture, and has recently joined the publication team at MIT OpenCourseWare. While architecture remains her first love, her interests encompass literature – epic poetry and Medieval romances are her favorite – and also fashion.

Tags: , ,

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

  • Casa Rospigliosi

    A 1950s residence converted into a minimalist home with industrial elements. Completed by Milan-based architecture,…

  • House of Concrete Experiments

    A sustainably built house completed with a range of experimental cast concrete techniques. The second…

  • House in Nango

    A minimalist house with a large sloping roof that covers indoor and outdoor areas. Located…

  • Nabila’s Restaurant

    A stylish and welcoming restaurant designed with interiors that take inspiration from Lebanese food, art,…

  • Sauna R

    A sauna designed with all-black interiors and a glazed facade. Nestled on a rocky outcrop…

  • Carroll Gardens Townhouse

    An extension and interior redesign for a Brooklyn townhouse. Located in Carroll Gardens, Brooklyn, this…

  • A Saramaga

    A refurbished and thoughtfully redesigned residential property in Portugal. Located in Cartaxo, Portugal, this residential…

  • Hither Hill Residence

    Two volumes, terraces, and a garden on a site with striking ocean views. Designed by…

  • Villa K2

    An angular house with sloping roofs that hide solar panels. Located in the village of…

  • The Penfold Tree House

    A tree house designed without a tree. London-based architecture firm De Matos Ryan designed Penfold…

Around the world

  • Wonder Bee & Bee

    A slow tourism project in southern Italy. Wonder Grottole started out as an experiment but…

  • Hotel Grand Stark

    A building from 1908 transformed into a stylish boutique hotel. Located in the Central Eastside…

  • The Circulo Mexicano Hotel

    A 19th century residential building transformed into a hotel with Shaker-inspired furniture. Located in the…

loader