The Valley House: A Sustainable Home in Northern Tasmania

View all 12 Photos

Called the Valley House, this home is built into the varied slope of the land and oriented for views of the surrounding valley, the river, and the city of Launceston in the distance. The Philip M. Dingemanse design is clad in profiled metal and layers of cement. Underneath, the structure is made of woods such as Tasmanian celery-top pine and blackwood. Within the home, timber and glass predominate. This is especially evident in the central kitchen and dining room, where naturally finished wood softens the space and can also be seen just outside on the two covered decks. Both of the outdoor enclaves are in full view of the kitchen, as the walls are opened up by floor-to-ceiling glazing and sliding glass doors. Thus, the kitchen sees generous amounts of sunlight and views of the valley. Environmental consciousness is evident throughout the home, which makes use of photovoltaic power; energy-efficient heat pump technology; LEDs; and passive lighting, ventilation, and temperature control. The sustainable features conserve both natural and human resources, making the home easier to maintain and enjoy year-round.

Photography by Luke Hesketh

Holly

Holly

Holly is a poet from Kentucky. She grew up first in a Sears house, then on a farm. She studied English and Gender Studies at Mount Holyoke College and moved to Manhattan for love. As an occasional jewelry-maker and museum patron, Holly favors wearable and functional design but is eager to see work that challenges her aesthetics. Read more and connect by visiting her blog, Twitter, and LinkedIn.

Take me there

  • Naked Stables Resort

    A two hour trip away from China’s largest city, Shanghai, Moganshan stuns with its magical…

  • Sublime Comporta

    Surrounded by rice fields, umbrella pines, vineyards, and miles of pristine white beaches, Sublime Comporta…

More for you

  • Casa dos Patios

    This charming 18th-century urban villa stands on one of the most picturesque streets of Porto’s…

  • Living Unit By OFIS Architects

    More than just a distinctive structure, Living Unit provides a convenient and versatile shelter or…

  • Gemma Observatory

    Somewhere in central New Hampshire, in a remote area surrounded by trees, a one-of-a-kind building…

  • Kew House By McLaren.Excell Studio

    Part Victorian house, part former stable yard, this beautiful property in London recently underwent a…

Close Cart

Simple Share Buttons