Treehouse by Wee Studio

View all 9 Photos

More than just a charming treehouse, this geometric structure located in a woodland area at the foot of Mount Wuling in Miyun, Beijing aims to explore the concept of modern architecture in the internet era. Designed by Wee Studio as a retreat, the house establishes a dialogue between nature and human habitation, proposing a more balanced relationship between the two. Set among poplar and hawthorn trees near a flowing mountain stream, the structure immerses the inhabitants into the natural landscape, encouraging meditation, nature contemplation, or simply relaxation away from city life.

Two polyhedrons connected by a spacious deck area offer a generous amount of space, despite the small proportions of the house. On one side there’s the bathroom, while on the other, the tearoom with a Tatami mat also doubles as a bedroom at night. The latter space features a large window that brings nature inside: trees, cliffs and the sight of the flowing water. A skylight allows extra sunlight inside, but also provides an opportunity to observe the sky or the stars. Built after a successful crowdfunding campaign, the distinctive treehouse features a prefabricated steel frame, recycled wood panels, as well as a thermal insulating layer and heating system that make the structure comfortable throughout the year. The cladding will age alongside the forest, integrating even further into the natural environment. Photo credits: RoadsideAlien Studio, Sun Haiting, Dai Haifei.

    string(5) "admin"
Tags: , ,

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

  • The Impluvium Shelter

    A wood and glass cabin built in an ancient forest in Chile. Located in a…

  • Casa Etérea

    A breathtaking house designed with a mirrored façade. Built above the San Miguel de Allende,…

  • La Brèche House

    An old house redesigned with refined interiors and a central perforation topped with skylights. Located…

  • Herdade da Ferraria

    A traditional farm warehouse transformed into a tranquil retreat. Nestled among tall trees and agricultural…

  • Villa GNR by Archisbang

    A brutalist house designed with a range of creative details. Dating back to the 1960s,…

  • The Marconi Residence

    A one-story house enhanced with an extension and an interior patio. Located in Montréal’s Marconi-Alexandra…

  • Winery Valke Vleug

    A winery with minimalist volumes that reference agricultural architecture in a contemporary design. Built in…

Take me there

  • The Volkshaus Basel Hotel

    A building from 1925 transformed into a refined boutique hotel. Completed by Swiss firm Herzog…

  • The Øyna Hotel

    Hotel rooms built inside a sloped terrain with a cantilevered design that maximizes views. Built…

  • Casa Cook Chania Hotel

    A modernist-style resort designed with a village-like layout of one-story volumes. Built on a hillside…

loader