A camp bunkhouse inspired by nature and children’s drawings.

Located in the middle of a conifer forest in Lanaudière, a region of Quebec, Canada, this bunkhouse replaced the old cottage of a children’s music camp. The new building takes the name of the previous structure: The Eagle’s Nest. Designed by Montréal-based architecture practice mainstudio, the bunkhouse draws inspiration from both the natural landscape and from children’s simplistic drawings of houses. As a result, The Eagle’s Nest has an easily recognizable silhouette: a rectangular box underneath an oversized triangular roof.

The building has two connected volumes, both of them featuring the same minimalist design. While the smaller wing houses the bathrooms, the larger building contains sleeping spaces for up to 30 children. Set on the foundations of the former cottage, the bunkhouse stands on a promontory that overlooks a lake.

The studio nestled the building among existing tall trees, both to respect their integrity and to ensure a close connection between the campers and nature. Thanks to the orientation of the main volume and the large windows, the new bunkhouse optimizes lake views. Apart from the beds, the larger building also contains a dining area and a lounge space. Similarly to the understated design, the color palette is simple; while the light volumes stand out, the roofs boast tiles that mirror the dark hues and textures of tree trunks. The materiality and colors also highlight the distinctive form of the building. Photographs© Félix Michaud.

    string(5) "admin"
Tags: , , , ,
    • House in Kaerumataike

      Architecture

      A house designed with varying ceiling heights and openings that optimize privacy and access to…

    • Blasón

      Architecture

      An industrial building converted into a writer’s home and studio. Spanish architecture firm Burr completed…

    • Villa Apollon

      Architecture

      A minimalist holiday home and separate guest house built on a Greek island. Built on…

    • PS House

      Architecture

      A house with three volumes arranged to follow the slope of a site with gorgeous…

    • Casa Rospigliosi

      Architecture

      A 1950s residence converted into a minimalist home with industrial elements. Completed by Milan-based architecture,…

    • House of Concrete Experiments

      Architecture

      A sustainably built house completed with a range of experimental cast concrete techniques. The second…

loader