Two volumes with individually designed windows that open to garden and forest views.

Located in a quiet neighborhood in Limburg, Belgium, House HH has a special connection to its natural setting. Before building the structure, a2o architecten carefully restored the natural beauty of the site. Apart from restoring the overgrown garden to its former glory, the studio also removed a dilapidated bungalow from the site, along with old fences that separated the plot of land from the woods. Furthermore, the team planted new trees and woodland vegetation around the house. Green roofs planted with herbaceous plants nestle the dwelling into nature further. Likewise, a courtyard creates a clear path between the living spaces and the surrounding greenery. Built from fieldstone, the walls have a warm, reddish-brown color.

The architects designed two funnel-shaped volumes that face different parts of the landscape to maximize access to views as well as a stronger connection to the garden. A glass corridor links the volumes and maintains the visual dialogue between indoor and outdoor spaces. Individually designed, each window has a distinct character and solid wood frames which the clients made in collaboration with experienced carpenters. While one volume contains the kitchen, bedrooms, and an office, the other houses the lounge spaces. On the ground floor, sliding doors can quickly connect the seating area with the kitchen. A timber module that contains the staircase acts as a buffer between the office and the social areas.

The studio used warm materials that celebrate the natural setting and are also connected to it. Apart from fieldstone, which the architects used for the exterior walls and the walkway, the house also features parquet flooring and solid wood furniture and joinery. In the kitchen, a concrete floor with a speckled pattern complements the stone texture of the countertop. Large plants, soft textiles, and minimalist lighting complete the interiors. Photographs © Evenbeeld.

    string(5) "admin"
Tags: , , , , ,

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

  • House in Nango

    A minimalist house with a large sloping roof that covers indoor and outdoor areas. Located…

  • Nabila’s Restaurant

    A stylish and welcoming restaurant designed with interiors that take inspiration from Lebanese food, art,…

  • Sauna R

    A sauna designed with all-black interiors and a glazed facade. Nestled on a rocky outcrop…

  • Carroll Gardens Townhouse

    An extension and interior redesign for a Brooklyn townhouse. Located in Carroll Gardens, Brooklyn, this…

  • A Saramaga

    A refurbished and thoughtfully redesigned residential property in Portugal. Located in Cartaxo, Portugal, this residential…

  • Hither Hill Residence

    Two volumes, terraces, and a garden on a site with striking ocean views. Designed by…

  • Villa K2

    An angular house with sloping roofs that hide solar panels. Located in the village of…

  • The Penfold Tree House

    A tree house designed without a tree. London-based architecture firm De Matos Ryan designed Penfold…

Around the world

  • Wonder Bee & Bee

    A slow tourism project in southern Italy. Wonder Grottole started out as an experiment but…

  • Hotel Grand Stark

    A building from 1908 transformed into a stylish boutique hotel. Located in the Central Eastside…

  • The Circulo Mexicano Hotel

    A 19th century residential building transformed into a hotel with Shaker-inspired furniture. Located in the…

loader