House Am Stürcherwald By Bernardo Bader Architects

View all 13 Photos

Built on a hillside in the beautiful village of Laterns, Austria, House am Stürcherwald occupies a plot of land between two winding mountain roads. Consequently, the house provides impressive views over the mountainous landscape below. But to get here, Bernardo Bader Architects needed to find a solution to solve the problem of the steep slope. Apart from making the project a reality, the studio’s ingenious solution also ensures that the imposing house stands out with its creative design.

The large concrete foundation, elongated form and wooden stilts give the structure its distinctive appearance. Featuring a steep gabled roof which bears similarities with the one of studio’s previous projects, the house combines nods to vernacular architecture – the Walser farmhouses in the area – and modern elements. Larch wood cladding along with vertical beams reminiscent of traditional balconies provide a fresh take on the classic cabin design.

Inside, the dwelling boasts wooden surfaces throughout, enhancing the warmth of the welcoming ambience. Large windows that overlook the forest, mountain and the road below also wrap around the edges of the house. They amplify the amount of natural light and maximize the views, providing a perfect place to relax and contemplate nature. A double-height ceiling in the open-plan kitchen and living room give the interior an almost monumental feel. Upstairs, the bedroom feature larch shutters. When closed, they blend into the facade, providing privacy and creating a seamless look at the same time. Photography by Gustav Willeit.

Take me there

  • Naked Stables Resort

    A two hour trip away from China’s largest city, Shanghai, Moganshan stuns with its magical…

  • Sublime Comporta

    Surrounded by rice fields, umbrella pines, vineyards, and miles of pristine white beaches, Sublime Comporta…

More for you

  • Casa dos Patios

    This charming 18th-century urban villa stands on one of the most picturesque streets of Porto’s…

  • Living Unit By OFIS Architects

    More than just a distinctive structure, Living Unit provides a convenient and versatile shelter or…

  • Gemma Observatory

    Somewhere in central New Hampshire, in a remote area surrounded by trees, a one-of-a-kind building…

  • Kew House By McLaren.Excell Studio

    Part Victorian house, part former stable yard, this beautiful property in London recently underwent a…

Close Cart

Simple Share Buttons