Though its name borders on intimidating, The Houl is everything but; the house is a 2011 RIBA (Royal Institute of British Architecture) award recipient and is particularly notable for its environmentally conscious construction. Designed by Simon Winstanley Architects, the long-house form allows its eastern façade to follow the contour of the terrain as well as provides the residents a view of the stretches of grass and plain. With a zero carbon rating, the residence takes advantage of Scotland’s winds to power its wind turbine and assist in whole house recovery ventilation. The gabled roof is offset and sloped at different angles, which cleverly enables the two roof planes to act as appropriate wind barriers and coverings for the summer sun. The fissure in between the roof planes is just enough to act as a clerestory for sunlight penetration into the rooms of the house. The interior is a classic white plaster with hardwood floors, and contains an homey, earthen fireplace at its very heart.

    string(8) "Kimberly"

Kimberly

Kimberly is a graduate from MIT's Department of Architecture, and has recently joined the publication team at MIT OpenCourseWare. While architecture remains her first love, her interests encompass literature – epic poetry and Medieval romances are her favorite – and also fashion.

Tags:
    • The Shingle Residence

      Architecture

      A two-story house designed with offset rectangular volumes and a blend of wood and copper…

    • Torus House

      Architecture

      A brutalist house that “hovers” above a sloping hillside with views of the sea. Built…

    • Pen y Lan Road

      Architecture

      A thoughtfully designed extension that links a Victorian terraced house to a garden. Located in…

    • The House of Mountain Birds

      Architecture

      A vacation home that immerses its residents in a mountainous landscape. Completed by architecture firm…

    • The Clay Retreat

      Architecture

      An eco-conscious family retreat built in a protected area of Hampshire, UK. Nestled in a…

    • Upper West Side Residence

      Architecture

      A beautifully renovated, prewar “Classic Six” apartment in NYC. Located above the Natural History Museum…

loader