Architecture, Space

Villa K

View all 24 Photos

Architects

Alvisi Kirimoto

Location

Italy

Year

2022

A sprawling property in Northern Italy, redesigned and expanded with a contemporary extension.

Located in Northern Italy, Villa K is a refuge immersed in a stunning landscape. Hills, vineyards, quaint villages and ancient castles surround the site, while mature trees and lush vegetation encircle the borders of the 910-square meter plot. International architectural and urban design firm Alvisi Kirimoto redesigned the two existing volumes and added a contemporary extension. Inspired by the rural landscape and the beauty of the natural site, the studio created a minimalist architectural design that celebrates the setting. The layout of the new elements also optimizes access to views. Additionally, service areas that include the garage remain concealed from sight thanks to their basement relocation. The team preserved the existing trees, which now provide shade to the stone paved pathways that link the volumes.

A new wooden extension becomes the heart of the project. Apart from extending the living area of the old farmhouse, it also creates a closer connection to the landscape. The architects used cedar slats for the volume, giving it a transparent look. Toward the exterior, the slats transform into a pergola. Tactile materials also make up the interior material palette, with oak planks covering the floors and gray micro-cement adding a smooth texture throughout. Brick arches give a not to the old farmhouse’s history.

Independent suites and outdoor areas that encourage socialization and nature contemplation.

The main house features three levels. On the ground floor, there’s a kitchen, dining area, and lounge space that extends toward the new volume. A double-sided iron fireplace doubles as a divider between the different programs. On the first floor, there’s a master bedroom and a bathroom. The basement level houses service areas as well as a wine cellar. This area also contains two suites, each with its independent entrance. Another, two-story building houses three more suites which can be accessed independently.

The studio used natural materials like solid wood and stone as well as gray micro-cement, brick, and white-painted walls. A mix of Scandinavian furniture and custom furnishings complete the interiors, along with a selection of artworks. Outside, the team created terraces and vegetable gardens. The outdoor living spaces feature an infinity swimming pool, a BBQ and pizza oven, and a teak table for enjoying meals al fresco. The residents and guests also have access to a wooden deck with a solarium. Photography © Marco Cappelletti. Drone aerial photography © Marco Cappelletti and Flavio Pescatori.

Tags: , , , , , ,
    • House in Kutná Hora

      Architecture

      A thoughtful redesign and modernization of a 19th century house. The renovation of an aged…

    • East Dulwich House

      Architecture

      A creatively designed, metal-clad extension that completely transforms a Victorian terraced house in London. Built…

    • Duplex by Atelier ST

      Architecture

      A contemporary concrete house with a traditional feel, this dwelling features two gabled roofs and…

    • Casa Tonalli

      Architecture

      A contemporary, cube-shaped house inspired by rural Mexican architecture. Minimalist and understated, Casa Tonalli in…

    • Quattro Spazi / 4 Spaces

      Architecture

      A 1970s apartment in Rome, creatively redesigned with an exposed structural element that becomes the…

loader