Cottage In Sutton

View all 14 Photos

A beautiful mountain cottage that blends into the landscape with its dark wooden cladding and green roof.

Built on a steep slope in the small town of Sutton, Quebec, this mountain cottage makes the most of the setting with an ingenious design. At the same time, the cabin blends into the landscape thanks to clever features. The Paul Bernier Architecte studio designed the weekend home as a ski retreat for a family with two children. The slope’s angle heavily influenced the house’s shape and character as well as the distribution of the living spaces. Inverted to the topography, the roof offers protection from the nearby road on the northern side while also blending the structure into nature. During the summer months, passers-by see only a green roof above the concrete garage. Throughout winter, the snow makes Cottage in Sutton almost invisible.

Apart from offering shelter for cars, the concrete wall on the north side also protects the structure from water rushing down the mountain during the snow melting season. Black cedar planks cover the cabin’s outer walls in a classic horizontal pattern. At regular intervals, vertical planks mark the position of the structural columns, a design decision that creates a distinct rhythm both outside and inside the cottage. In contrast to the dark exterior, the interior features white wooden walls and ceilings. Here, the vertical columns support the roof beams. In a nod to industrial design, black steel frames the windows and polished concrete covers the floors. The eclectic decor and furniture brighten the interior while wooden surfaces bring more warmth.

The house’s axis points towards the south. Using the steep slope of the terrain, the architects created two levels on the southern end of the house. Large windows overlook the forest and Mount Sutton beyond, linking the living spaces to the gorgeous panorama. The kitchen, dining room, and lounge open towards a covered terrace that offers uninterrupted views over the landscape. Photographs© Claude Dagenais.

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

                array(5) {
  ["post__not_in"]=>
  array(1) {
    [0]=>
    int(219260)
  }
  ["tag__not_in"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    int(16203)
    [1]=>
    int(9208)
  }
  ["posts_per_page"]=>
  int(12)
  ["caller_get_posts"]=>
  int(1)
  ["cat"]=>
  int(6178)
}
            
  • Balcony House

    An ingenious house design that follows the topography of the landscape. Named Balcony House, this…

  • Camp O in the Catskills, New York

    This architect’s Catskill house-studio re-imagines vernacular architecture. Located in Claryville, the Catskill Mountains – only…

  • The HBK Spectris Innovation Center

    A cleverly designed work space that establishes a dialogue between offices, meeting spaces, leisure areas,…

  • Jazz Up Residence

    A renovation and expansion of a 1900s Victorian house. Located in the charming Brunswick neighborhood…

  • Woodpecker Ranch

    A complete redesign of a modern farmhouse in the Bay Area, California. Completed by Feldman…

  • Hollywood Hills House

    Kristen Becker’s Hollywood Hills House: A modest California residence with an industrial edge A bespoke…

  • The Shed by Hufft

    A simple cabin that celebrates the clarity and precision of prefabricated buildings. Completed by Kansas…

  • The Ca l’Amo House In Ibiza

    A sprawling house in Ibiza designed with a sequence of five volumes. Built in Sant…

  • Casa Sierra Fría

    A family home designed with a closed facade and rooms oriented towards an interior garden….

Take me there

  • Design Destination: Paris

    A Complete Guide to the Weekend in Paris of a Lifetime Paris. The city everyone…

  • Hotel Pacai

    A one of a kind, award-winning hotel that blends 17th-century elements with contemporary design. At…