When Takeshi Hirobe Architects was given the site near Tokyo Bay in Chiba, Japan, immediately an understanding to unite the natural sky and sea became central to the project. Villa SSK features a very light frame and much glazing to create a transparent existence of the residence. Inside the house, timber structures are left exposed to cordon off spaces instead of letting solid walls do the work. Even the upper mezzanine follows this motif, with spaced bands of wood providing the necessary privacy but preserving the airiness of the ambience. The composite geometries of the house are arranged around an external courtyard containing a small reflection pool that integrates the reflection of sky and sun into the villa’s lighting scheme.

via – photographs © Koichi Torimura

    string(8) "Kimberly"

Kimberly

Kimberly is a graduate from MIT's Department of Architecture, and has recently joined the publication team at MIT OpenCourseWare. While architecture remains her first love, her interests encompass literature – epic poetry and Medieval romances are her favorite – and also fashion.

Tags: , , , , ,
    • House in Kaerumataike

      Architecture

      A house designed with varying ceiling heights and openings that optimize privacy and access to…

    • Blasón

      Architecture

      An industrial building converted into a writer’s home and studio. Spanish architecture firm Burr completed…

    • Villa Apollon

      Architecture

      A minimalist holiday home and separate guest house built on a Greek island. Built on…

    • PS House

      Architecture

      A house with three volumes arranged to follow the slope of a site with gorgeous…

    • Casa Rospigliosi

      Architecture

      A 1950s residence converted into a minimalist home with industrial elements. Completed by Milan-based architecture,…

    • House of Concrete Experiments

      Architecture

      A sustainably built house completed with a range of experimental cast concrete techniques. The second…

loader