Caterpillar Hill House

View all 10 Photos

A wood-clad home inspired by tree houses.

Named Caterpillar Hill, this wood-clad house rises from the top of a steep site in a woodland on Maine’s rugged coast. Architecture firm Whitten Architects designed the forever home for a family of three. The clients have ties to the area and wanted a durable, accessible home they could also use when they retire. A tranquil retreat, the house looks at home in the landscape thanks to its rectangular volumes and wood cladding. To enhance the living experience further, the studio designed the house with a cantilevered side. As a result, the building reminds of tree houses and immerses the residents into the forest.

The steep incline of the site allowed the architects to create two different relationships between the living spaces and the surroundings. For example, the entrance is at grade for easy accessibility and engages with the nearby trees and rocks – which the team carefully preserved. The entryway acts as a dividing zone; it separates the bedrooms on one side and the kitchen, dining area, and living room on the other. Toward the north side, the house stands on pillars, six to eight feet above grade. A deck area extends the living spaces and opens to views of the woodland, the Penobscot Bay, and nearby islands.

The studio used a minimal and thoughtful design approach to create airy and bright interiors. Apart from white finishes and a generous use of glass, the team also left the roof’s supporting wooden beams exposed in the open-plan living room and kitchen. Local materials like Eastern white cedar and red birch anchor the house in its setting further. On this project, the studio collaborated with Krista Stokes on interior design and Atlantic Landscape Construction on landscape design. Photographs© Trent Bell Photography.

    string(5) "admin"
Tags: , , , , ,

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

  • Casa Rospigliosi

    A 1950s residence converted into a minimalist home with industrial elements. Completed by Milan-based architecture,…

  • House of Concrete Experiments

    A sustainably built house completed with a range of experimental cast concrete techniques. The second…

  • House in Nango

    A minimalist house with a large sloping roof that covers indoor and outdoor areas. Located…

  • Nabila’s Restaurant

    A stylish and welcoming restaurant designed with interiors that take inspiration from Lebanese food, art,…

  • Sauna R

    A sauna designed with all-black interiors and a glazed facade. Nestled on a rocky outcrop…

  • Carroll Gardens Townhouse

    An extension and interior redesign for a Brooklyn townhouse. Located in Carroll Gardens, Brooklyn, this…

  • A Saramaga

    A refurbished and thoughtfully redesigned residential property in Portugal. Located in Cartaxo, Portugal, this residential…

  • Hither Hill Residence

    Two volumes, terraces, and a garden on a site with striking ocean views. Designed by…

  • Villa K2

    An angular house with sloping roofs that hide solar panels. Located in the village of…

  • The Penfold Tree House

    A tree house designed without a tree. London-based architecture firm De Matos Ryan designed Penfold…

Around the world

  • Wonder Bee & Bee

    A slow tourism project in southern Italy. Wonder Grottole started out as an experiment but…

  • Hotel Grand Stark

    A building from 1908 transformed into a stylish boutique hotel. Located in the Central Eastside…

  • The Circulo Mexicano Hotel

    A 19th century residential building transformed into a hotel with Shaker-inspired furniture. Located in the…

loader